Her birey mutlaka kişisel akım ve hijyenine her zaman dikkat etmeli ve özen göstermelidir. Vücut, pek çok hormon bezi bulundurduğu ve bazen içten ya da dışarıdan koku yaydığı için anatomik bir yapıdır. Birçok insanda, genel temizlik ve kişisel hijyene dikkat etmelerine rağmen kötü kokular sık sık oluşabilir. Bu kokular bazen mevsimsel olarak da meydana gelebilir. Burada devreye giren vücudumuz neden kokar sorusuna, bu durumdan muzdarip olan şahıslar yanıt ararlar.
Vücutta yer alan birçok sızıntıdan ötürü, hareket metabolizmasında meydana gelen aşırı terlemeden ötürü, vücuttaki aşırı yağlanmadan ötürü ve daha birçok farklı faktör ve sebepten ötürü koku meydana gelebilir. Koku denildiği zaman akla ilk olarak ter kokusu gelse de, aslında tüm kötü kokuları ter olarak nitelendirmek doğru değildir. Kronik kokular, hormonsal kokular ve bromhidroz kokular da vücutta değişik sebeplerden dolayı meydana gelen kokulardır.
Vücut Kokusunun Nedenleri
Kişi istemsiz bir şekilde çok fazla hareket ettiği zaman koku almaya başlar ve vücudumuz neden kokar sorusuna da ilk yanıtını bulmuş olur. Aşırı hareket halinde olmak, vücuttaki hormonları daha fazla çalıştıracağından ve daha fazla ısıya maruz kalacağından koku oluşmaya başlar. Aynı zamanda aşırı kilolu olmak ve bezlerin bulunduğu alanlarda yağ bezelerine de sahip olmak kokuya sebep olan faktörler arasında yer alıyor.
Sık sık baharatlı ve keskin kokusu olan yağlı yiyecekler tüketmek, terin daha fazla ısınmasına ve vücuttan çok daha hızlı bir şekilde atılmasına neden olur. Bu durum da vücuttaki kokunun daha fazla ağırlaşmasına sebep verir. Kişi yetersiz beslendiğinde ve düzensiz bir diyet programına sahip olduğu zaman da vücut sürekli bir yakma halindedir. Yakma halindeki vücutta kötü kokular meydana gelir. Bazı hastalıklara sahip olma, diyabete sahip olma, sürekli stres ve kaygı içinde olma, enfeksiyonlar ve ergenlik dönemi de vücudun kokmasına neden olan faktörlerdir.
Vücut Kokusuna Neden Olan Bezler
Hastalık, enfeksiyon ya da diğer tüm faktörler ışığında vücudumuz neden kokar sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Ancak özellikle de bu kokuların oluşmasında etkili olan bazı bezler mevcuttur. Farklı tipte yer alan bu ter bezleri arasında ekrin bezleri, apokrin bezleri mevcuttur. Bu bezler gereğinden fazla çalıştığında ve tuz üretimini arttırdığında koku da keskinleşir ve artar.
Vücut Kokusunu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Vücut kokusunu azaltmak için öncelikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Günde en az bir kez ılık duş alınmalı ve duş esnasında hoş kokulu sabun ve duş jelleri kullanılmalıdır. Anti bakteriyel sabunların kullanımı kötü kokuları daha net bir şekilde ortadan kaldırır. Koltuk altına sürekli fresh kokulu deodorant ve roll-on ürünler kullanılırsa daha iyi olur. Bu ufak ipuçları ile kötü kokulardan kurtulmak mümkündür.