Fosil yakıt kullanımı tüm dünyada küresel ısınmayı karbon emisyonuna neden olmaktadır. Tüm bunların yaratmış olduğu olumsuz etkiler ise çevresel pek çok farklı problemi de ortaya çıkarmıştır. İklim dengesinin bozulması, tarım alanlarının daha da azalması ve buna bağlı olarak insan yaşamının tehdit edilmesi en kötü senaryolar arasındadır. Bununla birlikte mevcut fosil yakıt kullanımını ortadan kaldırabilecek potansiyele sahip hidrojen enerjisi gibi alternatifler tüm ülkelerde yer almaktadır.
Neden Hidrojen Enerjisi?
Çevresel dengeyi koruyacak ağladığı avantajlar sayesinde enerji ihtiyacını karşılayacak kaynaklar kuşkusuz gelecek yıllarda çok daha ön plana çıkacak ve popüler olacaktır. Bu tip kaynakların en önemli örneklerden bir tanesi olan hidrojen ise özellikle 21 yüzyılın en çok dikkat çeken güçlerinden birisidir.
Hidrojen Enerjisinin Tarihi
Türkiye’deki hidrojen enerjisinin kullanımına bakıldığında ise çalışmaların oldukça başlangıç seviyelerde olduğu görülmektedir. Öyle ki ilk adımlardan bir tanesi 1993 yılında atılmıştır. Türkiye’nin 5 Yıllık Kalkınma Planı Genel Enerji Özel İhtisas Komisyonu Yeni Ve Yenilebilir Enerji Kaynakları Raporu olarak hazırlanan raporda, hidrojen enerjisi ile ilgili ilk çalışmalara yer verilmiştir. Fakat çok sığ ve basit bir şekilde değinilen bu konuda Türkiye’de gelişme sağlanamamıştır. Üstelik daha sonrasında Türkiye’nin enerji politikasında büyük bir öneme sahip olan 1993 ile 2003 arasındaki 10 yıllık süreçte de herhangi bir şekilde hidrojen enerjisine yer verilmemiştir. Üniversiteler, eğitim alanları ve yine devlet tarafından sürdürülen tüm çalışmalarda hidrojen enerjisine gerekli önem verilmemiştir.
Türkiye’deki Hidrojen Enerji Potansiyeli
Türkiye’de hidrojen yakıtı üretimi için kullanılabilecek olan kaynaklar oldukça çeşitlidir. Öyle ki güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, deniz dalga enerjisi, hidrolik enerji ve jeotermal enerji gibi pek çok farklı alternatif mevcut hidrojen yakıtı üretimini desteklemektedir. Bu da hidrojen enerjisinin kullanılması adına alternatiflerin Türkiye’de oldukça fazla olduğunu göstermektedir. Konu ile ilgili uzman raporlarına bakıldığında sadece güneş enerjisinin desteği ile elde edilecek bir hidrojenin ekonomiye ve enerji ihtiyacına sağladığı katkı vurgulanmaktadır.
Hidrojen Enerjisi Artıları Neler?
Elektrik enerjisi ile suyun elektroliziyle hidrojen üretilebilmektedir. Bu yöntem ile elde edilecek hidrojen ise sadece 1 metreküp su söz konusu olduğunda 108. 7 kilogram hidrojen olmaktadır. 108.7 kilogram hidrojenin ise enerji açısından sadece benzin karşılığı 422 litre benzin olmaktadır. Bu kapsam dahilinde ise hidrojen için yapılacak olan çalışmaların oldukça verimli ve ekonomik anlamda cazip olduğu görülebilmektedir.