Hareketin olduğu her alanda, bu hareketin enerjiye çevrilmesi söz konusudur. Bu bakımdan kaynak olarak oldukça farklı ve aynı zamanda alternatifler bulunmaktadır. Enerji elde edilen alanlardan birisi olan gelgitler ise özellikle dünya genelindeki su alanlarının çok geniş bir yer kapladığı düşünüldüğünde oldukça cazip görünmektedir.
Gelgit Nasıl Oluşur?
Güneşin yaratmış olduğu çekim gücüne bağlı olarak su seviyelerinde meydana gelen yükselme ve alçalmalar gelgit oluşmasına neden olmaktadır. Yaşanan bu gelgit olayları, enerji elde edilebilmesi adına cazip bir ortam yaratmaktadır. Mevcut alanlarda kurulan özel sistemler sayesinde gelgit enerjisi elde edilebilmektedir.
Gelgit Enerjisi Nasıl Elde Edilir?
Gelgit enerjisinin elde edilebilmesi adına gerekli olan tesislerin kurulması gerekir. Bunun için ise iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Yöntemlerden ilki gelgit barajı kurmaktır. Gelgit alanlarına kurulan bu barajlar, sudaki hareket ile potansiyel bir enerjiyi açığa çıkarmaktadır. Su seviyesinin farklı olduğu iki yer arasında kurulan barajlarda, su farkları arasındaki hareket türbinlerin dönmesini ve buna bağlı olarak da enerjinin açığa çıkmasını sağlamaktadır.
Barajlar dışında bir diğer yöntem ise gelgit akış jeneratörü olmaktadır. Rüzgar türbinleri ile benzer bir çalışma sistemine sahip olan gelgit akış jeneratörlerinde, suyun hareketi kullanılarak türbinler çevrilir. Böylece dönüş halinde olan tribünler, elektrik üretme şansına sahip olmaktadır.
Dünyada Gelgit Enerji Potansiyeli
Tüm dünya genelinde çok fazla gelgit potansiyelinin olduğu belirtilmektedir. Fakat yapılan son araştırmalarda ve yayınlanan raporlarda dünyanın sadece %2’lik bir bölümün kullanıldığı ifade edilmektedir. Bu nedenle tüm dünya genelinde gelgit enerjisinin elde edilebilmesi adına çalışmalar çok düşük seviyelerdedir ve bu konuda yeni çalışmaların da yapılmıyor olması, mevcut enerji türünün gelişmesindeki en büyük engellerden birisidir.
Şu anda dünya genelinde örnek olarak teşkil eden pek çok farklı gelgit enerjisi santrali bulunduğu gibi açılması planlanan 3’e yakın enerji santrali mevcuttur. Gelgit enerjisinin gelişmesindeki en önemli etkenlerden birisi ise kurulacak olan tesislerdeki yüksek maliyetlerdir. Özellikle okyanus gibi alanlarda kurulan bu istasyonlarda, maliyet üst seviyelerdedir ve bu nedenle de ülkelerin böyle bir yüksek maliyete girmek istememesi, mevcut enerjinin gelişmemesindeki en büyük etkenlerden birisidir. Bununla birlikte daha fazla enerji elde edilebilmesi için daha geniş bir alanın kurulması gerekecektir. Mevcut enerji önündeki tüm bu engelleri ise gelişmeyi önlemektedir. Türkiye’de ise bu çalışmalar gündemde değildir. Yüksek maliyetler ve enerji politikalarındaki farklı hedefler, gelgit enerjisini arka plana atmaktadır.