Emniyet ihtiyacı, bir ülkenin vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Ülke içerisinde bulunan yurttaşların daha rahat ve huzur içerisinde yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından emniyet hizmetlerinin önemi oldukça büyüktür. Türkiye’de emniyet hizmetlerini sağlamakla yükümlü olan kuruluş Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. EGM olarak kısaltılan bu teşkilatın oldukça köklü bir tarihi vardır. Özellikle il ve ilçe merkezlerinde, ordunun görev alanları dışında kalan yerlerde hizmet veren emniyet kuvvetleri, bu alanlarda asayişin sağlanması, güven ortamının devam etmesi ve suçları önleyici tedbirler alması ile mükelleftir.
EGM Tarihçesi
Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulmuş olsa da bugün varlığını devam ettiren birçok kurumun tarihçesi, daha eski yıllara kadar uzanır. Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından biri olan Emniyet Genel Müdürlüğü de 10 Nisan 1845 yılında kurulmuştur. Kurulduğu dönemden bugüne kadar iç güvenlik hizmetlerinin sağlanması görevini üstlenen Emniyet teşkilatının bünyesinde, farklı görevleri yerine getirmek amacıyla oluşturulmuş çok sayıda birim vardır. Özel Harekât Dairesi Başkanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı, İstihbarat Dairesi Başkanlığı, Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı gibi başkanlıklar, Emniyet bünyesinde bulunan ve adları en çok duyulan bazı birimlerdir. Bunların dışında trafik de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görev alanlarından biridir. Özellikle görev alanları içerisinde trafikte gerekli olan denetimleri yapmak ve alınması gerekli olan tedbirleri almak, trafiğin akışının düzenliliğini sağlamak gibi görevler de yine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Sayısı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde çok sayıda birim olmasından dolayı, personel sayısı da oldukça fazladır. Son dönemde ortaya çıkan bekçilik uygulaması ile birlikte teşkilatın personel sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. Ülke içerisinde güvenliğin ve huzurun sağlayıcısı konumunda olan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklanan son verilere göre 267 bin 992 personeli bulunmaktadır. Bu personelin yaklaşık olarak 12 bin tanesi diğer hizmetler olarak adlandırılan emniyet dışı hizmetleri yerine getirmekle yükümlüdür. Kalan personel ise emniyet ve asayiş görevlerinin yerine getirilmesi amacıyla hizmet veren personellerdir. Polisler, bekçiler, özel harekât polisleri, istihbarat görevlileri ve sivil polisler bu kısımda yer almaktadır. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yurtdışı yapılanmaları ve ateşelikleri de vardır. Yurtdışı teşkilatlarında görevli olan personel de doğrudan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer almaktadır.
Nasıl Emniyet Genel Müdürlüğü Personeli Olunur?
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan iş alanlarından birinde istihdam edilmek isteyen kişiler, bunun için müdürlüğün resmi internet sitesini takip etmelidir. Emniyet personelleri de devlet memuru statüsündedir. Bu nedenle de alım işlemleri, memur alım prosedürleriyle aynıdır. Ancak Emniyet alımlarında bazı özel şartlar da istenilebilir. Emniyete hangi tarihler arasında, kaç tane personel alınacak ve alınacak olan personellerde hangi özellikler aranacak gibi soruların cevapları, alım dönemlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinden paylaşılmaktadır.