Her geçen gün daha fazla merak konusu olan biyokütle nedir konusu, birçok enerji kaynağını geride bırakan ve giderek güçlenen bir enerji kaynağıdır. Genel tanımına bakıldığı zaman, biyokütle aslında bir topluma ait olan canlıların sahip olduğu kütle biçimidir. Ancak bu kütle biçiminden elde edilen enerji çok başka bir yere çıkar. Biyokütle enerjisi, giderek daha da yaygınlaşan ve tüm dünyada daha fazla kabul gören bir enerji kaynağıdır.
Canlıların kütlesinden ziyade aynı zamanda elde edilen organik karbon olarak da adlandırılır. Biyokütle kapsamında yer alan tüm materyallerin işlenmesi ve bu işlem sonucunda katı, sıvı ve gaz maddelerin ve yakıtların elde edilmesi işlemine biyokütle enerjisi adı verilir. Aynı zamanda bu ürünler içerisinde gübre gibi oldukça faydalı ve üretim tesislerinde kullanımı uygun olan malzemeler de çıkarılır.
Biyokütle Enerjisi
Biyokütle enerjisi aslında biyokütle nedir sorusuna verilen bir yanıt olarak algılanır. Atık maddelerden yakıt elde edilmesi işlemine verilen bir addır. Yan ürünler kullanılarak ya da temel malzemeler kullanılarak elde edilen katı, sıvı ve gaz yakıtlar her alanda kullanılabilir. Özellikle de üretim tesislerinde ve daha çok yakıt lazım olan fabrika ve otomobil gibi alanlarda kullanılır.
Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde yer alan biyokütle enerjisi, organik atıklardan da elde edilir. Bulunduğu tesisin etrafına, ne kadar filtreleme yapılırsa yapılsın çok kötü bir koku yayılması oldukça olağandır. Kokunun keskinliği ve sıklığı, enerjinin ne kadar sağlam ve kaliteli bir şekilde üretildiği ile alakalıdır. Organik atıkların yanı sıra tarım ve orman atıkları gibi ürünler de işlenerek, ziyana bırakılmadan yakıt ve enerji elde edilir.
Biyokütle Ürünleri Nelerdir?
Biyokütle nedir ve bu enerji sisteminden ortaya çıkan ürünler nelerdir herkes merak eder. Biyokütle enerjisinden elde edilen ürünler günlük yaşantınızda karşılaştığınız ve sürekli olarak kullanmaya devam ettiğiniz ürünlerdir. Kış aylarında yakılan odunlar, Ayçiçek ve soya gibi sofraları şenlendiren yağların tohum bitkiler, zeytin çekirdekleri ve posaları, atık olarak kullanılan kağıtlar, atılan posa şeklinde meyve ve sebze kabukları, evsel atıklar, kök bitkiler, hayvan dışkıları ve gübre ya da sanayi ve fabrikalardan atılan atıklar bu sistemin oluşturulmasında oldukça önemlidir.
Sizler için yalnızca çöpten ibaret gibi görünse de, aslında dünyanın ekosisteminde çok önemli bir yere sahip olan atıklardır. Günlük hayatta neredeyse kullandığınız her şey biyokütle enerjisi için temel kaynaktır.
Biyokütle Enerji Potansiyeli
Biyokütle enerjisi, potansiyeli en yüksek olan enerji kaynaklarından birisidir. Bu enerji sonucunda ortaya çıkan iki farklı ürün mevcuttur. Öncelikle verimi düşük olan ve geleneksel olarak adlandırılan biyokütle ürünleri, ikinci olarak ise daha yüksek verime sahip olan modern ve yeni nesil biyoenerji ürünleridir. Bu ürünler de doğal ve zararsız bir şekilde kullanılır.