Biyokütle enerjisi gibi farklı enerjilerin ortaya çıkarılmasında kullanılan bitkisel enerji kaynakları oldukça çeşitlidir. Enerji kaynaklarının ele alınmasında iki farklı etken söz konusudur. Bitkisel enerji kaynaklarında ormansal kökenli kaynaklar ve tarımsal kökenli kaynaklar olarak ikiye ayrım yapılmış durumdadır. Ormansal kökenli kaynaklarda doğal olarak orman döngüsü ile meydana gelen değişimler esas alınmaktadır. Bu nedenle ormansal kökenli kaynaklarda sürekli bir yenilenme süreci söz konusudur. Üstelik ormanlar varlığını sürdürdüğü boyunca da bu kaynak aktarımı ve bu doğrultuda da biyokütle enerjisinin elde edilebilmesi söz konusu olacaktır.
Bitkisel Enerji Kaynakları Nelerdir?
Tarımsal kökenli kaynaklarda ise tarımsal faaliyetler neticesinde ortaya çıkan atıklar ifade edilmektedir. Tarlasını süren bir çiftçinin dahi bu kaynaklara bir etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte yine tarım faaliyetleri içerisinde bulunan hayvansal faaliyetler sonucunda da bitkisel kaynak elde edilebilmektedir. Çeşitliliğin bu kadar fazla olması, faaliyetlerin ve biyokütle enerji elde edilmesinin kolay olmasını sağlamaktadır.
Bitkisel Biyokütle Kaynakları Nelerdir?
Biyokütle enerjisi elde edilmesi sırasında bitkisel etkenlerin detaylı bir şekilde incelenmek istenmesi halinde patates, buğday, mısır, keten, kenef, kenevir, bezelye, ağaç kökleri ve çiçek gibi farklı ürün grupları örnek verilebilmektedir.
Türkiye’de Biyokütle Potansiyeli
Şu anda Türkiye’deki biyokütle atık potansiyelinin 8.6 milyon ton eşdeğer petrol olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle hem enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak hem çevreci yol ile enerji üretebilmek adına bu tür faaliyetlerin desteklenmesi gerekmektedir.
Türkiye’de pek çok farklı tesis üzerinden biyokütle enerjisi elde edilebilmesi adına çalışmalar yapılabilmektedir. Biyokütle enerjisinden sadece bitkisel kaynaklar kullanılmadığından dolayı tükenmez bir kaynak potansiyeli bulunmaktadır. Bu sayede toplanan ve tesislerde bir araya getirilen kaynaklar biyogaz ve buna bağlı olarak biyokütle enerjisinin kullanılmasını sağlamaktadır. Üstelik bitkisel bir döngü bulunduğundan dolayı tüm bu çalışmalarda doğaya olumsuz bir etki yapılmamaktadır.
Türkiye’nin özellikle tarım faaliyetlerinin yoğun olması ve orman alanlarındaki çalışmalarında başarılı bir şekilde sürdürülmesi, bu enerji türü için en büyük avantaj olarak görülmektedir. Özellikle açılan tesislerdeki verimli çalışmalar ile enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılanmaya başlandığı biyokütle, bu bakımdan geleceğin önemli enerji kaynaklarından birisi olabilecek potansiyeldedir. K
Konu ile ilgili çalışmaların büyük bir bölümü Türkiye’de Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Tesisler, sektördeki son durum ve Türkiye’nin bu alandaki farklı çalışmaları gibi tüm detaylara ulaşmak isteyenler genel müdürlük web sayfasından yararlanabilir. Bu sayede resmi ve güncel bilgiler ışığında, enerji ile ilgili analiz yapmak mümkün olacaktır.