Tarama Hataları Nelerdir?

Tarama hatası genelde bir arama motoru sayfanıza erişim sağlayamaya çalıştığında ve bunu başaramadığı zamanlar da ortaya çıkar. Öncelikli olarak tarama konusuna odaklanmak gerekir. Tarama arama motorunun sitenizde yer alan her sayfayı bir bot aracılığı ile ziyaret etmesi anlamını taşır. Arama motoru linki takip eder ve bu durumdan itibaren sitenizde bütün herkese açık olan sayfaları bulmaya çalışır.

Botlar sayfaları tarar ve bağlamsal anlamda onların bütün hepsini Google’ın indeksine aktarır. Bu alanda site sahibi olup temel hedefiniz arama motoru botunun bütün sayfalarınızı tarayacak olmasından emin olmaktır. Bu durumda hata söz konusu olduğu takdirde bunlara tarama hataları adı verilir. Hedefiniz sitenizde bulunan her linkim bir sayfaya çıkmasını sağlamaktır. Bunun için de 301 yönlendirmelerine bile kullanmanız mümkündür. Önemli olan sunu tarafından sağlanan cevap kodunda 200 OK cevabının elde edilmiş olmasıdır.

Google Tarama Hataları

Site Hataları: Bu durum kesinlikle kabul esilebilir sayılmaz. Çünkü sonuç olarak bütün sitenizin taranmadan geçilmesi söz konusu olabilir.

URL Hataları: Bu durumda asla kabul edilebilir görülmez. Çünkü spesifik bir URL’de bulunan hata anlamını taşır. Bunların tespitini yapıp çözmek gerekir. Bu konu hakkında en temel bilgilere ulaştığınıza göre bu konu hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Site Hataları

Site hataları genellikle arama motoru botlarının sitenize ulaşmasını sağlayan tarama hataları olarak bilinir. Bunlar ise çeşitli hatalardan dolayı ortaya çıkar. En bilinen hatalar ise şu şekildedir:

DNS Hataları: Bu hatanın anlamı daha çok arama motorunun sitenizin sunucusu ile iletişim Kuramamasından kaynaklı olur. Sunucunuz çalışmadığı takdirde siteniz ziyaret edilmediği için bu tür problemler ile karşılaşabilirsiniz. Bu ise daha çok geçici bir sorundur. Google sitenizi daha sonradan ziyaret edip sitenizi kontrol edebilir. Google Search Consolw’un tarama hataları bölümünde bu tür bir bildirim ile karşılaşırsanız Google’ın birkaç defa deneme yaptığı fakat sitenize erişim sağlayamadığını hemen anlamanız gerekir.

Sunucu Hataları: Google Search Console’da sunucu hataları bildirimleri bulunuyorsa bu durum sonucunda bot sitenize erişimde bulunamamış demektir. Belki de erişim talebi zaman aşımına uğramış olabilir. Arama motoru sitenizi ziyaret etmek istemiş fakat erişim çok uzun olduğundan dolayı sunu hata vermiş olabilir. Sunucu hataları ise sayfanın yüklenmesine sebep olabilen kodlarda hata olduğu için ortaya çıkar. Sitenizi pek çok kişi ziyaret etmeye kalktığı zaman tekrardan bu tür hata ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Genelde tüm bu hatalar 5cc durum kodları ile gösterilebilir.

Robot Hataları: Taramadan gerçekleştirmeden önce Google bot sitenizin robots.txt dosyasını taramak ister.  Buradaki asıl amaç ise sitenizin, indekse eklenmemesi gerekli alanların bulunup bulunmadığını öğrenmek anlamına gelir. Eğer ki bot robots.txt dosyalarınıza erişimde bulunamazsa Google robots.tsext dosyalarına erişimde bulunana kadar taramayı geciktirir. Bu sebepten dolayı robots,txt dosyasının her zaman var olduğundan emin olmanız gerekir.

Sitenizde yaşayabileceğiniz tarama hatalarının belirli kısmı bu şekilde olur. Burada bulunan sitenin bütün genelini ilgilendiren hatalardır.

URL Hataları

URL hataları, bir arama motorunun botlarının sitenizde var olan herhangi bir sayfayı taramak istediğinde ortaya çıkan bir hatadır. URL hataları söz konusu olduğu takdirde öncelikli olarak dile getirilmesi gereken 404 bulunamadı hatası olur. Bu tür hatalara karşı sitenizi sürekli olarak kontrol etmeniz gerekir. Bunun için Google Search Console kullanıp hataları ortadan kaldırmanız gerekir. Sitenizde bulunan bir sayfa sitenizden tamamen kaldırıldıysa 410 sayfası oluşturabilirsiniz. Başka diğer sayfada sitenizden kaldırılan içeriğe benzer bir içerik bulunuyorsa 301 yönlendirmesi kullanmanız mümkündür.

 

 

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.