Gelgit olayı, güneş, dünya ve ayın çekim kuvveti ile merkezkaç kuvvetleri arasındaki etkileşimdir. Gelgit enerjisi denizlerdeki dalgalanmalar ile çok yüksek seviyelere ulaşabilir. Gelgit enerjisi ile deniz kaynaklı yani dolaylı olarak dalga kaynaklı elektrik enerjisi oluşturulabilir. Özellikle okyanusa kıyısı olan ve denize kıyısı olan ülkelerde bu enerji santrali kullanımı görülmektedir. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre ülkeler bu sistemleri daha yeni oluşturmaktadır ve buna bağlı olarak kullanım alanı dardır. Gelgit hareketi suyun günde 2 kez yükselmesi ve 2 kez alçalması ile oluşur.
Gelgit olayının diğer bir ismi medcezirdir. Medcezir olayının oluşturduğu güç %70 oranında ay’da %32 oranında ise güneşin dünyaya olan uzaklığına bağlıdır. Gelgit olayı günde genellikle 12 saat veya 24 saatlik zaman aralıklarında yükselme ve alçalma yaparak oluşur. Dünyada 3000 GW kapasitesinde medcezir oluşmaktadır. Ancak bu kapasitenin kısıtlı bir kısmı kullanılabilir durumdadır. Gelgit enerjisinden elektrik üretimi iki farklı yöntemle tüketicilere sunulmaktadır. 1. Suyun bir havuzun biriktirilme yöntemi. 2. Dalgalar ile tribünlerin döndürülme yöntemi.
Suyun bir havuzda biriktirilmesi yöntemi hidroelektrik santral yöntemine benzemektedir. Hidroelektrik santral yöntemi ülkemizde baraj yöntemi olarak bilinmektedir. Hidroelektrik santrallerde olduğu gibi, suyun bir havuzun üzerinde biriktirilme yöntemi de havuz sistemiyle gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemde su bir havuz haznesine hapsedilir. Daha sonra bu havuz ile deniz seviyesi arasında yükseklik farkı oluşturularak potansiyel bir enerjiye bağlı olarak tribünler yardımıyla elektrik enerjisi üretimi sağlanır. Yani potansiyel enerji, elektrik enerjisine çevrimi yapılır. Bu yöntemlerin en büyük olumsuz yanı, kurulum maliyetinin yüksek olması. Sonucunda oluşan şartların sürekliliğinin tam kapasitede çalışamamasıdır. Ayrıca kıyalarda çok büyük bir alan kaplayarak Türkiye gibi turizm alanı geniş bölgelerde, turizmi negatif yönde etkilemektedir.
Gelgit enerjisinden elde edilen elektrik üretiminin bir diğer yöntemi dalgalar tribünleri döndürme yöntemidir. Dalgalar ile tribünleri döndürme yönteminde, suyun bir havuzun içerisinde biriktirilmesi yöntemi kadar yaygın değildir. Bunun en büyük sebebi çok büyük tribünlere ihtiyaç duyulmasıdır. Bu yöntem medcezir ile oluşan dalgaların önüne tribünlerin konulmasıyla dalgaların yükselip alçalırken bu tribünlerin döndürülmesine bağlı olarak, tribünlerin de bağlantılı olduğu jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisinin üretilmesi oranıdır.
Gelgit enerjisinin tarihçesi milattan sonra 1100’lerde İspanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Avrupa merkezli kullanımı ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar da bu ivmeyle maalesef gelememiştir. Çünkü maliyeti ve sonucunda getirisi aynı paralellikte gözükmediğinden dolayı çok fazla Ar-Ge yatırımı alamamıştır. Ancak günümüzde olan ekonomik şartlar ve enerji kıtlığı düşünüldüğünde, doğa için sürdürülebilir en verimli enerji kaynaklarından biri olarak gözükmektedir.